Want to share this Foto on another web-site or blog?

Paste one of the following lines in to your site, blog or profile page..

Script:

HTML (for myspace, bebo etc):

BBCode (for message boards/forums):
[ View the Fotopage entry | View the complete Fotopage ]



Mail this Foto to a friend
[ View the Fotopage entry | View the complete Fotopage ]


Wednesday, 19-Mar-2008 00:33
roti telor gedix & menu for kids/toddlers
actually sesaja nak share resepi ni..lama dah tempek kat forum nun..tapi tak dan nak tempek kat sini..ehehe

roti telor gedix ni geng2 mama yang bagi nama ekekeke.. sedap giler masa makan kat penang dulu, sampaikan mama mengidam lagi nak makan.. ni kami laki bini try la buat, walaupon rasa maybe tak se perfect kat kedai makan kat penang tu..tapi laju la gak makan roti telor separuh masak ni..ehehe..



telor rebos 1/2masak 2 biji (kalo tak ske rebos sebijik pon ok)
nak sedap guna roti cam lam gambo tu..mama pangge roti homemade/roti babu...ekekeke

bakar sket pastu sapu butter
then pecahkan telor tadi curah atas roti..
letak pepper sket (brand ajinomoto sedap) kalo nak pedas, boh black pepper lagi..dah siap!


ni plak resepi yang papa ngan mama prektis bagi arif makan..ehehe.. selain nasik putih, nasik goreng, pasta pon arif suke sangat makan :-D sesambil tu, leh gak mama ngan papa tumpang makan..ehehe LOL LOL ni ada dua resepi papa ngan mama alter sket dari majalah pa n ma tu..eheh.. sebenornye yang rajin masak papa arif..mama ni skali skala je dapat masok dapor..asik berebot je ngan jas..lelama naik nyampah lak :P dia nak gak masak sendiri ikot tekak dia..huhu




chunky pasta

-- any pasta (spiral, macaroni,penne etc) rebus dulu, then lepas tos cincang (utk mudahkan baby mkn, supaya tak tercekik)

sample of pasta :



untuk sos

-- 2-3 sudu butter @ minyak jagung (panas dalam kuali)
-- 1 ulas bawang putih, setengah ulas bawang besar..cincang.. then tumis dengan butter tadi
-- masukkan isi ayam yg dah dicincang (guna ayam cincang ramli pon ok)
-- 1 kotak fresh milk, masukkan lepas dah naik bau, kacau sekata..
-- sedikit garam
-- masukkan sayur campur yg dah di rebus
-- kacau sos sampai sedikit pekat dan isi ayam empuk
-- tuang sedikit krim cheese..ataupon slice kan cheese.. so jadi mac n cheese :wink:




tomatosoup+pasta

-- any pasta (spiral, macaroni,penne etc) rebus dulu, then lepas tos cincang (utk mudahkan baby mkn, supaya tak tercekik)

untuk soup

-- 2 biji tomato merah(why tomato merah, sbb tak masam, rasa pon sodap) rebus sampai hancur.. kulit tomato tadi cincang..
untuk sos
-- 2-3 sudu butter @ minyak jagung (panas dalam kuali)
-- 1 ulas bawang putih, setengah ulas bawang besar..cincang.. then tumis dengan butter tadi
-- masukkan isi ayam yg dah dicincang (guna ayam cincang ramli pon ok)
-- masukkan soup tomato yg kita buat tadi (kalau tak cukop rajin, bleh je guna tomato puri lam tin, tapi utk baby seeloknye biar fresh)
-- air rebusan ayam
-- sedikit garam
-- masukkan sayur campur yg dah di rebus
-- kacau soup sehingga isi ayam empuk


© Pidgin Technologies Ltd. 2016